Inloggen

Amfiboolhoudende pakkingen

Geplaatst op 15 september 2021

Via een Specialist Arbeidshygiƫne bij Inspectie SZW kreeg VIA de volgende vraag inzake amfibool asbest in pakkingen.

Naar aanleiding van een overleg dat wij vorige week met de IL&T hadden, zou ik graag een korte vraag stellen.

Een klein citaat uit dit overleg:

In de industrie wordt veel gebruik gemaakt van de Batteryspray methode. Deze is echter uitsluitend gevalideerd voor chrysotielhoudende pakkingen. Men voert veelal geen inventarisatie uit, en neemt impliciet aan dat alle pakkingen uitsluitend chrysotiel asbest bevatten. Vooral pakkingen in leidingen die sterke zuren of basen hebben bevat, kunnen amosiet (amfibool) houdend zijn.

Mijn vraag is in dat verband, of in kringen van Stichting VIA nog voornemens bestaan om specifieke toepassingen landelijk te gaan valideren, m.n. voor amfibool-/ amosiethoudende pakkingen?”

In 2020 hebben we binnen VIA al onderzoek gedaan naar het gebruik van amfiboolhoudende pakkingen in de industrie. Bij de leden van VIA kwamen pakkingen met amfibool eigenlijk niet voor. Ook gaf een grote fabrikant van pakkingen aan dat amfibool asbest niet is toegepast in pakkingen. TNO gaf aan dat dit zeer incidenteel kan voorkomen. Onze conclusie was dan ook dat amfiboolhoudende pakkingen zeer incidenteel kunnen voorkomen (< 1%) en dat deze daarom niet separaat gevalideerd gaan worden. Aan de leden is afgelopen week per mail gevraagd of men hier nog aanvullingen of nieuwe inzichten. Op basis van ons eerdere onderzoek en de teruggekoppelde reacties van leden is er een antwoord verzonden aan ISZW per mail. De inhoud treft u aan in de bijlage.

Terug naar de vorige pagina

Leden login

Heeft u geen account? Lees dan meer over het lidmaatschap.

Wachtwoord vergeten?